Fiscale weetjes bij de aankoop van een recreatiewoning

‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik zo veel mogelijk fiscaal voordeel behaal uit mijn recreatiewoning?’ Dat wil iedere eigenaar natuurlijk graag weten. De adviseurs van WEA Zeeland hebben het antwoord.

“Om dat antwoord te kunnen geven, stellen we eerst een aantal vragen", begint fiscaal jurist Johan Mathijssen. “We kunnen wel álle regels en wetten uit gaan leggen, maar daar zit niemand op te wachten. Dus brengen we eerst de persoonlijke uitgangssituatie in kaart om gericht advies te kunnen geven." Dit doen de adviseurs van WEA Zeeland ook steeds tijdens de verkoopdagen van Roompot Projects. “Voor ons zijn de verkoopdagen hartstikke leuk om te doen. Je kunt in een gesprek van een kwartiertje toch vaak al van toegevoegde waarde zijn en mensen handige tips meegeven. En wat zeker ook fijn is, is dat Roompot Projects ons de ruimte geeft om onafhankelijk advies uit te brengen. We zeggen het dus ook gewoon als een aankoop van een recreatiewoning voor iemand fiscaal niet interessant zou zijn. Dat siert Roompot Projects wel, vind ik. Je ziet het ook wel eens anders."

Vermogensrendementheffing

Samen met Johan lopen we een aantal fiscale aandachtspunten door. Allereerst de inkomstenbelasting. “De waarde van een recreatiewoning is, net als vermogen op een spaarrekening, belast in BOX III. De fiscus gebruikt de WOZ-waarde als uitgangspunt. Tegenwoordig ligt die vrij dicht in de buurt van de werkelijke waarde, zowel bij bestaande als nieuwe woningen."

BTW teruggave

Wanneer u een recreatiewoning koopt en verhuurt, heeft u recht op BTW teruggave. U ontvangt 100% retour als u de woning 100% gaat verhuren en bijvoorbeeld 70% bij 70% verhuur. U krijgt de BTW in één keer terug en moet vervolgens 10 jaar aan het afgesproken verhuurpercentage voldoen om deze teruggave definitief te maken. “Mits je bij aankoop van de woning natuurlijk BTW betaald hebt. Dat is bij nieuwbouw altijd het geval, maar bij bestaande bouw slechts in sommige gevallen."

Maar wat als je de recreatiewoning uiteindelijk meer zelf gebruikt dan vooraf ingeschat? “De Belastingdienst monitort dit jaarlijks. Zit je er dat jaar onder, dan moet je de BTW over het deel wat je eronder zit, gedeeld door 10 jaar, terugbetalen. Dus heb je bijvoorbeeld 100% afgesproken en gebruik je de woning toch 20% privé, dan moet je 20% gedeeld door 10 is 2% van de BTW in dat jaar terugbetalen."

Kleineondernemersregeling (KOR)

Wanneer je de woning verhuurt, maar ook deels zelf gebruikt, moet je BTW betalen of terugbetalen. “Echter, wanneer u onder de grens van de KOR blijft, toch weer niet", stelt Johan ons gerust. “Deze regeling voorziet namelijk in een vrijstelling van omzetbelasting voor kleine ondernemers. Heel vaak is dit van toepassing op eigenaren van verhuurde recreatiewoningen. De KOR zal in het jaar 2020 wijzigen, laat u hierover goed adviseren."

Belastingaangifte

Er komt dus nog best wat bij een recreatiewoning kijken, fiscaal gezien. Hoe verwerk je dat in je jaarlijkse belastingaangifte? “Op zich is het niet heel complex, maar je moet wel weten wat je doet. Ben je er niet echt in thuis, dan adviseer ik om een specialist in te schakelen. Een klein foutje is namelijk gauw gemaakt en kan verstrekkende gevolgen hebben. En als je als buitenlands ingezetene belastingaangifte in Nederland moet doen, moet je ook maar net weten van welke voordelen je allemaal gebruik kunt maken. Tijdens de verkoopdagen merk ik dat ze hier vaak door verrast worden."

Nog veel meer...Zo zijn er nog veel meer fiscale weetjes. Bijvoorbeeld dat het vaak interessanter is om in privé een recreatiewoning te kopen dan in een BV. En dat het ook loont om na te denken over het betrekken van de kinderen in het aankooptraject. Het inwinnen van advies op fiscaal gebied, bij een specialist in recreatief vastgoed, is dan ook absoluut de moeite waard. Bij Roompot Projects raden we het onze klanten van harte aan.

Wilt u meer weten over investeren bij de Roompot Group? Wilt u advies over wat voor ú interessant kan zijn? Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan:

Persoonlijk adviesgesprek aanvragen

Jarenlange ervaring

Met meer dan 50 jaar ervaring in de recreatiebranche is jouw vermogen in veilige handen.

Persoonlijke begeleiding

Met onze persoonlijke aanpak krijg je altijd het beste advies, passend bij je wensen.

Rendement én plezier

Dankzij het flexibele eigen gebruik heb je naast rendement ook veel plezier van jouw recreatiewoning.