De financiering van uw recreatiewoning

Een financiering voor een recreatiewoning regelen is iets heel anders dan een hypotheek afsluiten voor een woonhuis. Omdat de recreatiewoning minder gangbaar is dan een gewone woning, is het slechts bij enkele geldverstrekkers mogelijk om er een financiering voor te krijgen. Een advies van een onafhankelijke partij met kennis van zaken in de recreatiemarkt is daarom zeker het overwegen waard. Soeverein is zo’n partij.

Een hypotheek op uw recreatiewoning

“In Nederland is het zo dat niet alle kredietverstrekkers van hypotheken ook automatisch hypotheken voor recreatiewoningen verstrekken", legt directeur Ron Weyzen uit. “De enkele geldverstrekkers die er wel voor open staan, financieren vaak tussen de 60% en70% van de waarde van de recreatiewoning. Eigen geld is dus in principe vereist. Echter, dit kan ook opgelost worden door gebruik te maken van de overwaarde van uw huidige woning." Op basis van deze overwaarde kunt u eventueel een tweede hypotheek nemen op uw huis om (deels) de aankoop van de recreatiewoning te bekostigen.

Investering met hefboomwerking

Veel mensen kopen een recreatiewoning als investering. Hoe past een financiering hierin? Mededirecteur Peter Hendriks: “Investeerders kunnen profiteren van de zogenaamde hefboomwerking. Ik leg het uit met een voorbeeld:

  • Als iemand met € 200.000 spaargeld een recreatiewoning t.w.v. € 200.000 aanschaft, kan hij rekenen op ongeveer 6% huurinkomsten. Zijn vermogen van € 200.000 levert dus bij volledige verhuur jaarlijks € 12.000 op.
  • Zou diezelfde persoon € 100.000 spaargeld investeren en € 100.000 lenen aan 3%, dan blijft er van de huurinkomsten € 12.000 - € 3.000 = € 9.000 over. Het rendement op € 100.000 is dan dus 9%.
  • Zou deze persoon dus twee vakantiewoningen op deze manier kopen, dan komt het rendement van de € 200.000 vermogen uit op 2 x € 9.000 = € 18.000, € 6.000 meer dan wanneer hij niet zou lenen.

Met deze hefboomwerking wordt dus het rendement van het geïnvesteerde spaargeld verhoogd door gebruik te maken van een financiering. Het hefboomeffect wordt nog wel iets gedempt door het feit dat vermogensbelasting (box 3) verschuldigd is."

Hoe gaat het in zijn werk? In een eerste gratis intake (oriëntatiegesprek) inventariseert een adviseur van Soeverein uw situatie, wensen en behoeftes. “Vervolgens bepalen we aan de hand van een quick-scan (analyse), tijdens bijvoorbeeld een verkoopweekend van Roompot Projects, of we mogelijkheden zien. Ook dit is gratis. Zien wij mogelijkheden? Dan maken we vervolgafspraken over hoe ons advies- en bemiddelingstraject er dan verder uit gaat zien en wat de kosten hiervan zijn."

Wilt u meer weten over investeren bij de Roompot Group? Wilt u advies over wat voor ú interessant kan zijn? Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan:

Persoonlijk adviesgesprek aanvragen

Jarenlange ervaring

Met meer dan 50 jaar ervaring in de recreatiebranche is jouw vermogen in veilige handen.

Persoonlijke begeleiding

Met onze persoonlijke aanpak krijg je altijd het beste advies, passend bij je wensen.

Rendement én plezier

Dankzij het flexibele eigen gebruik heb je naast rendement ook veel plezier van jouw recreatiewoning.